Τα τελευταία χρονιά η Στέβια έγινε το πιο πολύ συζητημένο γλυκαντικό παγκοσμίως και φυσικά το κυρίαρχο υποκατάστατο της γλυκιάς γεύσης σε ροφήματα, γλύκα και φαγητά.Ο κύριος ανταγωνιστής της ζάχαρης και των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών.
Η « στέβια», είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία η όποια έχει απομονωθεί από το φυτό Στέβια ( Stevia rebaudiana), το οποίο είναι είδος θάμνου με προέλευση τη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα την Παραγουάη. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της, είναι γνωστή εδώ και αιώνες σε αυτές τις χώρες όπου τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διαφορές φυσικές γλυκαντικές ουσίες ,όπως τις γλυκοζίτες της στεβιόλης, από τις οποίες η στεβιοσίδη και η α-ρεμπαουδιοσίδη είναι οι πιο γλυκές . Επίσης περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, όπως μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικές ουσίες όπως την πράσινη φυσική χρωστική χλωροφύλλη και φυτικές στερόλες.
Οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη (300 φορές) γεγονός που την καθιστά ένα ισχυρό γλυκαντικό, το όποιο συγχρόνως δεν αποδίδει ενέργεια ( μηδενικές θερμίδες) και υδατάνθρακες άρα και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο σε αντίθεση με την ζάχαρη που μας φορτώνει με 4 kcal/g και υδατάνθρακες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τη στέβια τον πλέον κατάλληλο αντικαταστάτη της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών επειδή μπορεί να συμβάλλει:
Η μακρόχρονη χρήση της στέβια εδώ και αιώνες από τους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής την καθίστα ασφαλή. Ωστόσο, μελέτες και οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κρίνουν ασφαλή την κατανάλωσή της από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Οι Ιάπωνες ενέκριναν την χρήση της από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 σε αντίθεση με την Ευρώπη που ακολούθησε πολλά χρόνια αργότερα και τελικά ενέκρινε την χρήση της σε τρόφιμα και ροφήματα τον Νοέμβριο του 2011.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω τα εκχυλίσματα τής στέβια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της κοινής ζάχαρης, αλλά και άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, light αναψυκτικά, ηδύποτα και γλυκά. Η ανθεκτικότητα, η σταθερότητα και η επικράτηση της γλυκιάς γεύσης στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιότητες που έκαναν την χρήση της πολύ δημοφιλής στην ζαχαροπλαστική.
Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση των γλυκών που περιέχουν στέβια ως γλυκαντική ύλη γιατί μπορεί μεν να έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη άλλα και αυτά μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως κρεμά γάλακτος , αλεύρι, βούτυρο, συστατικά που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα περιορίζοντας την κατανάλωση τους από διαβητικά ή παχύσαρκα άτομα. Πάντα είναι καλό τα άτομα που πρέπει να ακολουθούσουν ειδική διατροφή να συμβουλεύονται τον γιατρό ή διαιτολόγο τους πριν τα εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.
Στάλω Μεστάνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ( BSc,MSc,SRD)
Καρνεάδου 44-46
Κολωνάκι
stalomestana@gmail.com
Τηλ. 210-7013485,6944-520086
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση cookies στη συσκευή σας.
OK